Četvrtak, Februar 06, 2020

Festival ljubavi OPET? Novi Sad

Opet imamo prapaganske praznike
 
Ne mogu a da se ne osvrnem na trenutne događaje u mom, kojeg više ne prepoznajem kao takvog, gradu, Novom Sadu.
 
Naime, u toku je ni manje ni više nego "Festival ljubavi". Trajaće ovih Februarskih dana, mislim oko dve nedelje. Nije to samo sad......nego, imali smo proslave Muslimanskih praznika, Jevrejskih, kineske nove godine od čak mesec dana, fest zime, a sad evo festival ljubavi.
Jako bitna napomena je da su se svi ovi događaji odigravali u samom centru grada u udarnim terminima, mislim na satnice i vikente...
 
Sećam se dobro izvođača koji su na primer nastupali za "Srpsku" novu godinu, između ostalih, onaj bradati pevač koji se oblači kao žena i to u reformatskoj crkvi ili tako nešto, i Dado Topić (koga inače poštujem) ali Katolik koji je imao nastup u mađarskom KUD, i to sve u ime proslave Pravoslavne nove godine.
 
Sada smo u epidemiji, i to ljubavi. Šta nam grad poručuje? Kao prvo, mesecima unazad ta zaraza ljubavi polako jede sve građane jer na neočekivanim mestima vidimo bilborde sa tom rečju, crvene boje na beloj pozadini, i to na Engleskom jeziku, bez ikakvog značenja, uputstva, ko, zbog čeka, kome, za šta? 
 
Dakle, samo odjednom ugledate reč ljubav ispred vas. Malo sablasno zar ne? Da li to ustvari znači da nam ustvari ljubav fali? Da smo nemarni prema ljubavi pa nas podsećaju za naše dobro? Ili pak toliko volimo ljubav da je slavimo posebno toliko dana?
 
Pitajte bilo koga, šta se to slavi, festival čega? A da pri tom zabranite u odgovoru tu reč, "ljubav". Kakav ćemo odgovor dobiti, pitajte sad to sami sebe, ako smete.
 
Zašto crvene boje? Zar ta boja ne simboliše krv, opasnost, nesreću...? Dobro ne moramo toliko duboko.
E sad, nisam čuo da iko govori o ljubavi između muškarca i žene. Da li je to zabranjeno izgovoriti? Ne smem ni da pomislim o kakvoj drugoj ljubavi se radi. No, pošto su gradski oci, nevladine organizacije i ko zna ko već, odlučili da se samo napiše svuda ta reč, ali na Engleskom, "Love", misle to je dovoljno. Među nama ima pedofila, silovatelja, nastranih, incest manijaka, gej, trans, lezbo i drugih karikatura, jel taj natpis i za njih znači ljubav? Jed nikakva definicija se ne nudi. U toj ljubavi nema ništa određeno, samo eto tako, ljubav.
 
Što se mene tiče, ljubav imam jedinu iskrenu prema Bogu, Isusu Hristu, a ovo sve dalje, u životu, ne mogu nikad da budem siguran jel istina, ima li smrad laži i obmane, suviše je promenjivo....
 
A zamislite da recimo slavimo ljubav prema Bogu, ok, ima mnogo vera na našim prostorima, u redu, neka se bar spomene, a svako će pomisliti na svog Boga. NEma šanse, svi drugi razlozi će postojati, načini ljubavi, varijante ali nigde nikada nećete, bar javno, a kamoli festivalom nazvati "Ljubav prema Bogu", dobro, može i ovako "LJubav prema Bogu i svemu". 
 
A uporno, bez obzira na ovo sve, možda i stvar koja me najviše pomeri sa mesta je ta bezbrižnost osoba koje su nesvesno uključene u proslavu toga, kao obični građani, jeste da slave, puštaju crvene balone u obliku srca, a nemaju pojma šta to slave, čiju ljubav, ko prema kome, prema čemu oni sami, od koga i zašto. Bitno je da se slavi. 
 
Dobro, pustimo sad šta ja mislim, ali nekako se nameće da vrhunac tog idiotskog festivala ima eto slučajno baš 14.Februara, dakle stvar postaje potpuno jasna. Samo kako to da smo mi ovde, prihvatili tako nešto, podigli do nivoa festivala, uvukli malu decu koja recituju pesmice sa bine u ime ljubavi, ne znaju ni koliko imaju godina tačno, ali već slave ljubav.
 
Da se razumemo, ne možemo protiv sveta, i ne treba, ali ne možemo slaviti sa tom istom decom Svetog Savu koji je bio par dana pre toga, a onda ovakve ljubavi belosvedske.
Ljubav je vrlo opasna stvar, ako se ne definiše može da razori, ubija se iz ljubavi, mnogi za koje nisam siguran da mogu olako to da prođu, psihopate, iste poruke čitaju, i time možda opravdavaju ljubav, zločin.
 
Dakle ovaj festivaj je toliko apsurdan jer nećete na njemu saznati šta je ljubav, odakle dolazi, kako se pokazuje, koja je merna jedinica, koliko traje, kako da utičemo da traje duže ili kraće, šta ona izaziva, može li se požuriti ili je čekati, između koga je ljubav, ljudi, muzike, čokoladicama.... Po meni, ako ostane samo ta reč "ljubav", svako od nas olako može da shvat i da ta strast koju gaji je ljubav, torte koje ne sme da jede, postupci koji nisu normalni, i mnogo drugih stvari, jer takvu reč treba čuvati, ljubav = tajna, samo tako može imati nekakav smisao. A mi je slavimo mesec dana sa sve bilbordima.

Festival ljubavi [Odgovori]

Covece pa ovo jos traje!? Koliko mozete da se volite vi u Novom Sadu? Znas, odlucila sam da dodjem i da pokusam da nadjem ono sto se nudi :-)
Mozda i prodjes biciklom pored mene, ko zna :-)

Comment by moondog (02/21/2020 10:34)

Uh ta ljubav [Odgovori]

Draga moon, u isto vreme sam postao i radostan i tužan. Radostan od pomisli da možda prođem santimetar od tebe i ako ne znam kako izgledaš a tužan jer mnogi od nas skriveno vuku svoju ljubav i bez festivala, samo nekada prođemo tuda kao no name osebe da se čudimo koliko toga u ljudima fali. Svakako, ako nameravaš na ovu stranu, znam gde prave dobre krofne i kafu za poneti, drvca za vatru pokraj reke su složena, dakle..;)

Comment by aleksandar402ns (02/21/2020 11:11)

Krofne? [Odgovori]

Krofne su one američke ili domaće?
Pisao si komentar na jedan tekst da su ovi tekstovi javni, sad da pitam gde je to, pola blog.rs ekipe bi se pojavilo :-)

Comment by moondog (02/21/2020 15:32)

Lokacija [Odgovori]

Hahahahaha, misliš na krofne?
Krofne Novi Sad

Католичка порта 2, Нови Сад 21000

https://g.page/slatkotekans?share

Comment by aleksandar402ns (02/21/2020 15:51)

Krofne [Odgovori]

Danas klinci od drigarice i ja idemo da probamo. Lepo izgleda, mada nisu to one pečene u dubokom ulju, od uskislog testa al su bar lepe. Ko današnje devojke: samo glazura, a unutra suvo :-) . Javljam kako smo prosli.
p.s. Sledeći put dolazim u Ns biciklom, naći parking je nemoguća misija

Comment by moondog (02/23/2020 06:21)

Ma je_li? [Odgovori]

O pa lepo, lepo, ma ima i parkinga i seljačkih krofni, ali neću sve da ti otkrijem hahah. Lep dan vam želim i držim te za bicikl ;)

Comment by aleksandar402ns (02/23/2020 10:23)

Krofne [Odgovori]

Radnja sa krofnama je zatvorena... Idemo u Promenadu... Steta, klinci vec sa slika birali koju ce krofnu

Comment by moondog (02/23/2020 11:14)

Eh [Odgovori]

Pa ništa, da ja ipak umesim hahahah

Comment by aleksandar402ns (02/23/2020 11:26)

Krofne [Odgovori]

Radnja sa krofnama je zatvorena... Idemo u Promenadu... Steta, klinci vec sa slika birali koju ce krofnu.

Update : nasli krofne u promenadi :-)

Comment by moondog (02/23/2020 12:10)

[Odgovori]

Imate u promenadi isto neke krofne, sad ću ja da dođem

Comment by aleksandar402ns (02/23/2020 13:43)

Krofne 3 [Odgovori]

Krofne su bile extra. Klinci prezadovoljni. Steta sto ovde ne mogu da stavim slike, a svoj blog vise ne zelim da pisem.
Ja nisam nikog videla na biciklu u Promenadi :-) tako da kontam da se nismo sreli :-)

Comment by moondog (02/24/2020 09:51)

A joj [Odgovori]

Slušaj, ti nisi normalna, upravo sipam sebi kafu i kroz glavu (ne znam otkud) mi proleti misao "blog", kad sekund posle čujem zvuk nortifikacije i vidim tvoju poruku ;)
Moraću neki tekst o tome...
Što ne pišeš, zar si rekla sve što si imala? aleksandar402@gmail.com

Comment by aleksandar402ns (02/24/2020 10:03)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me